Žaludeční potíže

ŽALUDEČNÍ POTÍŽE, PÁLENÍ ŽÁHY

1. Dietní opatření:

Vyvarujte se:

  • Cukru (překyseluje organismus a tím i žaludek), pšeničné mouce (dráždí imunitní systém trávicího systému), kávě a čaji (kofein i tein – zvyšují produkci žaludeční kyseliny), alkoholu (překyseluje organismus), syceným nápojům (oxid uhličitý je částečně rozpustný ve vodě, takže pijete naředěnou kyselinu).
  • Mléku – zahleňuje organismus, dráždí imunitní systém. (sýry s výjimkou tavených prospívají, acida, podmáslí, kefíry, jogurty také)

Jezte v klidu, v příjemné atmosféře. Hodně potravu žvýkejte. Před jídlem vypijte 3-4 dcl vody a pak už během jídla a po jídle 1 hodinu nepijte. Hodně snídejte – pokud možno teplé – ovesné, jáhlové, pohankové kaše, teplé polévky atd.

2. Kouření – stahuje cévy v trávicím systému – což vede k horšímu prokrvení trávicího systému a tím je snížena jeho ochrana.

3. Psychika – stresováním se si oslabujete trávicí systém, který má pak sklony k zánětu. Popřemýšlejte nad tím, co v životě nedokážete strávit, co Vás uvnitř žere?

4. Poloha těla – nesedejte si tak, aby jste měli zmáčknuté břicho. Sedejte rovně s břichem dopředu. Spěte na P boku či na zádech. Ne na břiše či L boku - je to kvůli zakřivení žaludku – ten při poloze na L boku musí vypuzovat svůj obsah do dvanácterníku silou, což může vést k tomu, že to teče i do jícnu a pálí pak žáha.